vineri, august 12, 2022

Controversatul colonel de Securitate Zodian: îşi jignea subordonaţii cu apelative ca „huligani”, „tăntălăi”…

Urmariti pagina oficiala Secretele Istoriei: facebook.com/secreteleistorieibylovendal

Unul din şefii controversaţi ai Securităţii comuniste a fost Gheorghe Zodian, de profesie inginer locomotive, care a deţinut funcţia de șef al Direcției a VI-a Transporturi (1955-1960), iar ulterior șef al Direcției Regionale M.A.I. (Ministerul Afacerilor Interne) Iași (1960-1967).

Când a venit la Iaşi, în anul 1960, Zodian caută să se impună în fața subalternilor. Reușește acest lucru prin crearea unui climat de muncă cât mai tensionat: își apelează subordonații, indiferent de grad, cu apelative precum „huligan”, „tăntălău”, „cap sec”, face presiuni asupra unora pentru a-l ajuta să-și rezolve probleme personale, ordonă efectuarea de anchete cu privire la activitatea locțiitorilor săi, sancționează aproape toate cadrele din subordine – astfel încât, în final, mulți subalterni își cer trecerea în rezervă, iar locțiitorii săi și șefii de servicii din cadrul Regionalei cer să meargă în alte funcții inferioare, numai să scape de col. Zodian Gheorghe și stilul său de muncă. Ulterior, colonelul îi avertiza pe cei doritori să părăsească unitatea condusă de el că, dacă treceau în rezervă, va face presiuni, astfel încât niciunul să nu poată să-și găsească o slujbă în viața civilă.

El a dat o serie de directive originale, pe plan local, ca, de exemplu, faptul că ofițerii Securității din Iași trebuiau să inspecteze restaurantele din Iași, pentru a vedea dacă se respectau regulile de igienă, precum și căminele studențești, pentru a controla dacă studenții aveau instalate difuzoare în camere.

Zodian își folosise unul dintre subordonați, care ulterior ceruse trecerea sa în rezervă, pentru a facilita încadrarea soției sale pe postul de asistent la catedra de limba rusă din Institutul de Medicină din Iași, deși aceasta nu îndeplinea condițiile necesare pentru acest post – avea doar studii medii.

Zodian a decis să se ia probe de scris de la toți știutorii de carte din sate, fără a se aduce aceasta la cunoștința conducerii regionale de partid, fapt ce era calificat drept un abuz cu implicații politice grave. De asemenea, printr-un ordin scris adresat organelor subordonate, Zodian solicitase acestora să se ocupe de „elementele dușmănoase cele mai active”, între care îi enumera pe „intelectuali”, o nouă greșeală politică, ce a atras iritarea conducerii de partid de atunci.

Schimbarea colonelului Zodian de la conducerea direcției s-a produs de-abia în 1967 și doar la intervenția organelor locale de partid. Prim-secretarul PCR al regiunii Iași îl acuză pe Zodian de o totală incompetență la conducerea Regiunii, incompetență profesională și nepricepere în cele mai elementare norme ale vieții, constatând, în cazul acestuia „un pronunțat gol în gândire”.

Gheorghe Zodian a murit la 91 de ani, în anul 2006. Nepotul său, Radu Zodian, a realizat un documentar despre bunicul său, pe care îl puteţi urmări AICI. El îl consideră pe Gheorghe Zodian drept primul nomenclaturist care l-a criticat direct pe Ceauşescu.

Sursa: Nicolae Ioniță – „Fișe biografice ale șefilor unităților centrale ale Securității de la sfârșitul anilor ’50”

Urmariti pagina oficiala Secretele Istoriei: facebook.com/secreteleistorieibylovendal

Related articles

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.