luni, septembrie 26, 2022

Antonio Stradivari, creatorul celebrelor viori „Stradivarius”, a fost un „alchimist care lucra cu diavolul”?

Urmariti pagina oficiala Secretele Istoriei: facebook.com/secreteleistorieibylovendal

Imagine: wikipedia.org (Commons Creative – free)

Cine n-a auzit de o vioară Stradivarius, considerat a fi cel mai bun instrument muzical de acest tip din lume? Conform Wikipediei, un Stradivarius este una dintre viorile, violele, violoncele și alte instrumente cu coarde construite de membrii familiei italiene Stradivari, în special de Antonio Stradivari, în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea. Sunt considerate unele dintre cele mai bune instrumente realizate vreodată și sunt obiecte de colecție extrem de valoroase.

Compania londoneză specializată în viori „The Hills Violin Shop” estimează că Antonio Stradivari, dar şi fiii săi au produs 1.116 instrumente, dintre care 960 erau viori. De asemenea, se estimează că aproximativ 650 dintre aceste instrumente mai supraviețuiesc şi astăzi, dintre care 512 viori.

Instrumentele lui Stradivari sunt considerate printre cele mai bune instrumente cu coarde cu arc create vreodată, sunt foarte apreciate și sunt încă folosite de profesioniști în zilele noastre. Totuşi, nici testele de ascultare oarbă, nici analiza acustică nu au demonstrat vreodată că instrumentele Stradivarius ar fi mai bune decât alte instrumente de înaltă calitate.

Acum… să vorbim puţin despre Antonio Stradivari. Născut în 1644, el a murit la respectabila vârstă de 93 de ani, la data de 18 decembrie 1737 în Cremona. În 1869, când a fost dărâmată biserica San Domenico, nimeni nu s-a preocupat de mormântul lui, iar rămăşiţele i-au fost risipite.

Antonio Stradivari intrase de tânăr ca ucenic în prăvălia lui Nicola Amati, un alt mare maestru italian. La 20 de ani, el îşi crease primele-i instrumente. Meşteşugar, gloria nu i-a înfumurat mintea şi niciodată nu şi-a părăsit oraşul natal. S-a însurat cu o fată din familia Ferraboschi. Rămas văduv, s-a însurat din nou şi numai 2 din cei 11 copii ai săi i-au călcat urmele, devenind la rândul lor luthieri.

A devenit celebru în vremurile sale, şi vreme de peste 50 de ani, ori de câte ori se întâmpla ca un cardinal, un prinţ sau un ambasador să treacă prin Cremona, niciunul nu uita să-l viziteze pe umilul făurar al cărui nume era cunoscut la toate curţile europene. Ludovic al XIV-lea, regii Spaniei, ai Poloniei, ai Austriei, duci ai Savoiei, seniorii Veneţiei – toţi i-au comandat rând pe rând instrumente; fildeşul, abanosul şi alte materii preţioase ridicau la sume fantastice preţul acestor obiecte unice, făurite pentru orchestre de îngeri sau de zâne.

După alţii, Stradivari a fost un inspirat, un vrăjitor, un alchimist, în legătură cu diavolul. Portretele fanteziste ni-l arată în penumbra prăvălioarei sale, pipernicit, cu părul căzându-i alandala pe umeri, atent la instrumentele sale cărora le împrumuta o voce de om şi, în acelaşi timp, îngerească.

Urmariti pagina oficiala Secretele Istoriei: facebook.com/secreteleistorieibylovendal

Related articles