Cât de crud a fost Ginghis Han, conducătorul mongolilor? Povestiri ce par fantastice, dar nu sunt…

Distribuiti

Când auziți numele temutului lider mongol Ginghis Han, l-ați putea asocia automat cu războaie, morţi și cuceriri și aşa e. Ginghis Han este cunoscut ca liderul însetat de sânge al poporului mongol, dar şi un creier militar venerat pentru manevrele și strategiile sale politice.

Născut ca Temujin Borjigin în anul 1162, Ginghis a devenit unul dintre cei mai temuți bărbați pe care i-a văzut vreodată lumea înainte de moartea sa, în august 1227. A trăit o viață prolifică odată ce a pornit pe calea unirii triburilor nomade ale mongolilor. În timpul domniei sale, Ginghis deținea controlul a aproape 20 milioane de km pătraţi de teritoriu, schimbând complet lumea. Deși a fost un puternic conducător de război și conducător, acordând libertăți religioase și abolind actele de tortură, istoria a documentat actele brutalității sale. În timpul ascensiunii sale la putere, el a câștigat respectul multora. Pe parcurs, există, totuși, multe povești asociate cu severitatea absolută care i-a fost adesea cerută pentru a-și păstra puterea și a continua să cucerească pământuri.

A lăsat un singur morman de oase umane atât de mari încât au format „munți”

Din secolul al XII-lea și până în 1221, a existat un oraș cunoscut drept „regele orașelor”, situat în Turkmenistanul de astăzi. Merv era cel mai mare oraș din lume, cu o populație de circa 1 milion de oameni, dar se estimează că forțele mongole au ucis peste 700.000.

La 25 februarie 1221, mongolii au ajuns în Merv pentru a evalua timp de 6 zile dacă vor conduce sau nu un asediu, dar în cele din urmă au decis să atace. Mongolii le-au promis oamenilor din Merv clemență la capitularea lor, dar au continuat să jefuiască complet, să atace și să ucidă întreg orașul. Ginghis Han însuși s-a așezat pe un tron ​​de aur și a ordonat ca toate trupele capturate să fie aduse înaintea lui înainte să fie executate. Cei bogați au suferit cel mai mult, deoarece au fost bătuți și torturați în timp ce mongolii își căutau averea.

În cele din urmă, Ginghis a îngrămădit cadavrele. „Oamenii au fost uciși într-un număr atât de mare”, a spus Ata-Malek Juyvani, istoricul curții, „că oasele celor uciși au format munți și deșertul s-a înroșit de sângele celor dragi”.

Ginghis i-a executat pe fiecare bărbat dintr-un trib inamic care era mai înalt de 1 metru

Când Ginghis Han avea 9 ani, a mers să-și cunoască viitoarea mireasă. În drum spre casă, cu tatăl său, Yesugei, au fost abordați de un clan inamic – tătarii, care au vrut să-i invite la o masă. Aceasta a fost ziua în care tatăl hanului a fost otrăvit și a murit pentru crimele sale din trecut împotriva tătarilor.

La vârsta de 20 de ani, Ginghis îşi însușise abilitățile și brutalitatea necesare pentru a-și răzbuna tatăl. El a anihilat armata tătară și a făcut un pas mai departe, ordonând moartea oricărui mascul tătar mai înalt de 1 metru, prin decapitarea imediată. S-a speculat că Ginghis a folosit această tehnică ca o măsură preventivă împotriva oricăror atacuri de răzbunare din partea altor triburi, deoarece era obișnuit ca triburile să se atace între ele în această perioadă. Omorând toți bărbații din linia tătară, el a redus șansa de contraatacuri și conflicte perpetue.

Ginghis a distrus un întreg imperiu pentru uciderea unuia dintre mesagerii săi

Când Ginghis a decis să trimită un convoi comercial, sultanul Mahammad al II-lea a ignorat mesajul său pentru comerț și pace. Membrii primului convoi au fost uciși din cauza suspiciunilor că nu erau sinceri. Ginghis a încercat o altă negociere de pace, dar din nou a fost întâmpinat cu rezistență din partea sultanului. Pentru asta, Ginghis Han a intrat în război şi a continuat să cucerească toate orașele persane din Imperiul Khwarezm. El a măturat ținuturile persane, jefuind și distrugând oraș după oraș, dărâmându-le până la pământ.

Lasă un răspuns