duminică, septembrie 25, 2022

Moştenirea genetică incredibilă a măreţului Ginghis Han: cel puţin 1% din oamenii care trăiesc azi sunt moştenitorii Marelui Han

Urmariti pagina oficiala Secretele Istoriei: facebook.com/secreteleistorieibylovendal

Ginghis Han a pus bazele celui mai mare imperiu din istoria omenirii – Imperiul Mongol (la începutul secolului al XIII-lea). El și descendenții săi au remodelat instituțiile politice și sociale de pe mai multe continente, dar au avut și o influență masivă asupra geneticii umane.

Comportamentele se*uale ale lui Ginghis Han au făcut parte din eforturile sale de construire a imperiului, iar fiii săi au continuat cu multe dintre aceleași practici. Pe măsură ce liderii mongoli și-au luat mai multe soții și au produs nenumărați urmași, ei și-au răspândit sămânța peste tot. Rezultatul final? O moștenire genetică care se extinde în modernitate.

Știința a permis cercetările pentru a afla cât de mult s-a extins ADN-ul mongol, iar implicațiile sunt uluitoare. Potrivit estimărilor, 1 din 200 de oameni de pe planetă își pot urmări genetica până la Ginghis Han. Dar constatările nu sunt deloc simple. Pentru a explica aceste lucruri, iată detaliile fascinante.

Societatea mongolă era poligamă, fapt remarcat de observatorii occidentali la mijlocul secolului al XIII-lea: „Mongolii au atâtea soții cât își permit și, în general, le cumpără, cu excepția femeilor de viţă nobilă. Ei se căsătoresc cu oricine doresc, cu excepția mamei, fiicei și surorii lor din aceeași mamă”.

Cu toate acestea, nu toate soțiile au fost cumpărate, iar femeile au îndeplinit funcții multiple în societatea mongolă. Ginghis Han a avut numeroase soții, iar Borte a fost prima și principala lui soție. Borte și Ginghis Han s-au cunoscut prin intermediul taților lor, Dei și, respectiv, Yesugei. Aveau amândoi aproximativ 10 ani, iar după ce tații lor au ajuns la o înțelegere, Ginghis a trăit cu tribul viitoarei sale soții până când s-au căsătorit.

După ce Ginghis și Borte s-au căsătorit, rivalii viitorului conducător au răpit-o pe Borte. Mai târziu, el a salvat-o, iar femeia l-a născut pe Jochi la scurt timp după întoarcerea ei. Deoarece fusese reținută de aproximativ 8 luni, paternitatea lui Jochi nu a putut fi niciodată stabilită cu certitudine. Unul dintre răpitorii ei o luase pe Borte drept „soție” și poate că a lăsat-o însărcinată.

Ginghis l-a crescut pe Jochi ca fiind copilul său și, în anii următori, Borte și marele conducător mongol au mai avut trei fii: Chaghatai, Ogedei și Tolui. Perechea a mai avut împreună cinci fiice: Fujin Beki, Alaqa Beki, Temuluin, Altalun și Checheyigen.

Fiicele s-au dovedit esențiale pentru succesul imperiului în creștere al lui Ginghis Han. În timp ce fiii lui Ginghis Han erau beţivi şi mediocri la lupte, fiicelor sale li s-au încredințat roluri diplomatice cheie prin căsătorii strategice. Fiicele lui Genghis s-au căsătorit cu bărbați din neamurile aristocratice ale stepei, iar mai târziu a extins această practică la filiațiile conducătoare ale regatelor vecine special alese.

Dar, în afară de Borte, Ginghis Han a avut relații şi cu alte femei. Două soții, Yesugen și Yesui, erau surori dintr-un trib tătar învins de mongoli. La cererea lui Yesugen, liderul mongol a luat-o şi pe Yesui, sora ei mai mare.

O altă soție, Khulan Khatun, i-a fost dată lui Ginghis Han după ce acesta a cucerit tribul condus de tatăl ei. A fost considerată a doua după Borte la curtea mongolă.

Încă o soție, Ibaqa Beki, a fost căsătorită cu Ginghis Han pentru o vreme, înainte de a se căsători cu generalul său, Jurchedei, în timp ce Khatun a trecut de la o relație cu Ginghis Han, la una cu fiul său, Odedei.

Jack Weatherford a susținut în cartea sa „Istoria secretă a reginelor mongole” că Ginghis Han nu a avut mai mult de patru soții la un moment dat. Desigur, termenii folosiți pentru a descrie femeile din viața lui Ginghis Han variază, pentru că soțiile şi concubinele nu se pot distinge întotdeauna, iar numărul de copii care au rezultat din aceste relații rămâne necunoscut. Se crede că Ginghis Han a avut sute de concubine, dintre care multe i-au fost date de triburile pe care le-a subjugat.

Dacă toți copiii lui Ginghis Han au contribuit sau nu la moștenirea sa genetică, rămâne neclar. Fiul cel mare al Hanului, Jochi, s-a născut după ce Borte a fost răpită (aşa cum am precizat mai sus). Acest lucru a condus la speculații despre cine a fost adevăratul tată al lui Jochi. Deși nu se ştie dacă Jochi a avut legături biologice cu Ginghis Han, el a fost recunoscut drept copilul său.

Dacă Jochi a fost fiul lui Ginghis Han, el a continuat tradiția mongolă de a lua mai multe soții și concubine și a născut cel puțin 14 fii. După unele relatări, este posibil ca numărul să fi ajuns la 40.

Ceilalți fii ai lui Ginghis Han făcuţi cu Borte – Ogedei, Chagatai și Tolui – au primit părți din imperiul său după ce Marele Han a murit în anul 1227. Ogedei (al treilea fiu al lui Ginghis Han) a devenit al doilea Mare Han al mongolilor. Chagatai, al doilea fiu, a domnit în vest, iar Tolui, al patrulea fiu, a preluat controlul câmpiilor mongole.

Până la moartea lui Ginghis Han, fiecare dintre fiii săi își luase deja mai multe soții. Soția principală a lui Ogedei, Boraqchin, nu a născut niciun copil, dar Toregene, a doua soție, a născut 5 fii.

Principala soție a lui Chagatai a fost Yesulun Khatun, o rudă a lui Borte, care a născut 4 fii. Chagatai a avut un număr necunoscut de copii de la celelalte soții și concubine ale sale. A avut-o pe Soroqoqtani ca soție în anul 1203, iar ea i-a născut 4 fii. Alți 6 fii au rezultat din celelalte relații ale lui.

Kublai Han, fiul lui Tolui și fondatorul dinastiei Yuan în China, a avut zeci de fii. Se știu puține despre prima soție a lui Kublai Khan, Tegulun. Alte soții principale au fost Tarakhan și Bayaghuchin, dar soția, Chabi, a avut o influență semnificativă asupra soțului ei. Chabi a născut 4 fii și, conform lui Marco Polo, alți 18 descendenți masculini aveau pretenții legitime asupra numelui lui Kublai Han. În plus, Kublai a mai avut 25 de fii de la concubinele sale.

De la ținuturile inițiale conduse de Ginghis Han până la imperiul în expansiune supravegheat de fiii și nepoții săi, stăpânirea mongolă a ajuns în Asia și în Europa de Est până la mijlocul secolului al XIV-lea. Odată cu aceasta au venit interacțiunile culturale și biologice care au perpetuat răspândirea ADN-ului mongol – în special a lui Ginghis Han însuși.

Influența pe care Ginghis Han și descendenții săi au avut-o asupra societății umane a fost recunoscută încă din secolul al XIII-lea. În 1260, istoricul persan Ala-ad-Din Ata-Malik Juvaini remarca: „Dintre descendenții lui Ginghis Han, acum trăiesc în confortul bogăției și abundenței mai mult de 20.000”.

În 2003, cercetătorii și-au anunțat concluziile dintr-un studiu asupra sângelui recoltat de la populațiile din fostul Imperiu Mongol. Condus de biologul evoluționist Chris Tyler-Smith, studiul a analizat sângele din 16 populații diferite și a găsit caracteristici neobișnuite în descendența cromozomială Y: „Aproximativ 8% dintre bărbații din această regiune îl poartă și, astfel, reprezintă aproximativ 0,5% din totalul mondial. Modelul de variație în cadrul filiației a sugerat că acesta își are originea în Mongolia aproximativ în urmă cu 1.000 de ani. O astfel de răspândire rapidă nu se poate întâmpla întâmplător; trebuie să fi fost un rezultat al selecției. (…) Ţinând cont de populația masculină globală din 2003, aproximativ 16 milioane de bărbați aveau ADN care se regăsește până la Ginghis Han”.

Însă, cercetarea din 2003 efectuată de Tyler-Smith și colegii săi se referă doar la bărbați, deci exclusiv la purtătorii pe linie masculină a sângelui lui Ginghis Han. Dar, Ginghis Han și succesorii săi probabil au avut aproximativ același număr de descendenți feminini ca și bărbați, așa că moștenirea lor genetică ar putea avea o acoperire mult mai mare decât a indicat știința în 2003 (minim 1%). Deoarece femeile nu poartă cromozomi Y, este dificil pentru a determina orice legătură potențială. Acestea fiind spuse, femeile își pot urmări descendența din Ginghis Han doar prin ascendenţii lor masculini.

Urmariti pagina oficiala Secretele Istoriei: facebook.com/secreteleistorieibylovendal

Related articles