luni, septembrie 26, 2022

Femeile, şi nu sultanii, conduceau din umbră Imperiul Otoman? Povestea incredibilă a polonezei Roxelana, soţia sultanului Suleiman Magnificul

Urmariti pagina oficiala Secretele Istoriei: facebook.com/secreteleistorieibylovendal

Imagine: wikipedia.org (Commons Creative – free)

În secolele al XV-lea şi al XVI-lea, cel mai mare imperiu din întreaga lume era Imperiul Otoman, aflat la apogeul puterii sale. Otomanii erau conduşi de un sultan şi aceştia aveau puterea absolută. Asta în mod aparent, pentru că ei erau influenţaţi în deciziile lor şi de soţiile şi de femeile lor din harem.

De când sultanii otomani s-au considerat califi – conducătorii de drept ai lumii islamice – mulți dintre ei s-au lăsat influențați de religioșii musulmani, care erau din ce în ce mai mult împotriva femeilor. Voiau să le vadă pe femei alungate din viața publică și să li se interzică să aibă relații cu alți bărbați decât propriile rude.

Dintre toți sultanii, cel care a obținut victoriile militare cele mai strălucite și a adus o extraordinară prosperitate imperiului a fost Suleiman Magnificul, ce a condus 46 de ani (1520-1566). Când a urcat pe tron, el a primit în dar o sclavă, Hurrem (Roxelana, pe numele ei adevărat, Alexandra Anastasia Lisowska). Roxelana fusese capturată în patria ei, Polonia, de către tătarii din Crimeea, chiar atunci când se căsătorea, și apoi a fost vândută în Istanbul. Suleiman s-a îndrăgostit de ea și a făcut un gest interzis sultanilor: a eliberat-o pe Roxelana din sclavie și s-a căsătorit cu ea, făcând o nuntă strălucitoare. Oare l-a vrăjit Roxelana pe Suleiman, de i-a sucit minţile?

Situația din Imperiul Otoman s-a schimbat când Roxelana a devenit favorita sultanului. Datorită ei, femeile apropiate sultanului au dobândit influență în sânul guvernului. Chiar mai importantă decât Roxelana, sultana favorită, era Valide Sultan, mama suveranului. Roxelana însăși a devenit Valide Sultan când fiul ei i-a urmat la tron tatălui său. Poziția de mamă a sultanului a devenit a doua funcție în stat ca importanță, iar populația îi acorda un mare respect.

Roxelana a dovedit importanța rolului său construind minunate moschee, acordând subvenții și finanțând instituții de caritate pentru săraci. Roxelana și femeile care ajungeau Valide Sultan după ce formau o familie extinsă deveneau centrul puterii. Făceau alianțe cu bărbații cei mai importanți în funcții publice și militare, măritându-și fetele cu ei, și de fiecare dată când trebuia ocupat un post influent, în special cel de mare vizir, femeile se asigurau că alegerea candidatului corespundea dorințelor lor. Cu timpul, oamenii au început să accepte că femeia cu cel mai înalt rang în stat va prelua controlul guvernului cât timp fiul ei, moștenitorul tronului, era încă minor. Și au existat adesea perioade de mai mulți ani când Imperiul Otoman a fost guvernat de o femeie.

Roxelana era din Polonia, în timp ce nora ei, Nurbanu, care i-a urmat ca Valide Sultan, avea 12 ani când fusese răpită din casa ei de la Veneția și adusă în harem. Venețienii au reușit să exploateze în propriul interes originea lui Nurbanu. Când a devenit Valide Sultan, ea a împiedicat armata otomană să invadeze una dintre coloniile Veneției, interzicând strict amiralului în cauză să propună ideea sultanului. Amiralul n-a îndrăznit să i se opună, iar Veneția a fost cruțată de atacul turcilor. Drept recunoștință, venețienii au copleșit-o pe Nurbanu cu daruri.

Urmariti pagina oficiala Secretele Istoriei: facebook.com/secreteleistorieibylovendal

Related articles