miercuri, noiembrie 30, 2022
AcasăIstoria modernaChiar merita să moară frumoasa şi seducătoarea Mata Hari, cea mai cunoscută...

Chiar merita să moară frumoasa şi seducătoarea Mata Hari, cea mai cunoscută spioană din lume?

Chiar merita să moară frumoasa şi seducătoarea Mata Hari, cea mai cunoscută spioană din lume?

Cea mai cunoscută spioană din lume a fost, fără îndoială, Mata Hari. Ea a fost dansatoare  și curtezană, care și-a făcut prima apariție pe o scenă a unui cabaret din Paris în ziua de 13 martie 1905, sub un nume de împrumut, „Mata Hari”, termenul malaysian pentru Soare, care s-ar traduce ca „ochiul zilei”. 12 ani mai târziu, un pluton de execuție francez avea s-o împuște ca pedeapsă pentru spionaj.

Adevăratul ei nume era Margaretha Zella, o brunetă olandeză cu pielea măslinie. Ea a crescut în Olanda și apoi s-a mutat în Java împreună cu un soț desfrânat, ale cărui bătăi și infidelităţi au determinat-o până la urmă să divorțeze. Când s-a întors din Extremul Orient, avea aproape 30 de ani.

Ea s-a mutat la Paris, iar acolo și-a născocit o nouă identitate misterioasă, susținând că venea din India, fiică a unei dansatoare din templu, și că fusese crescută pentru a-i sluji zeului Shiva. Adoptând numele Mata Hari, ea a obținut în scurt timp un rol în cabaretul Musee Guimet, unde și-a dobândit instantaneu celebritatea. În scurt timp, avea să plece în turnee pline de succes prin Europa, incitându-și publicul cu numărul ei de dans la limita decenței, făcându-şi şi o mulţime de amanți.

Mata Hari a devenit în timp „prostituată de lux”. Foarte pricepută în arta amorului, ea și-a găsit zeci de parteneri bogați, inclusiv celebrități precum baronul Rothschild sau Giacomo Puccini. În această perioadă, în timpul primului război mondial, Mata Hari și-a început și cariera de spion.

Ea a susţinut că fusese recrutată de spionajul francez ca să seducă ofițeri germani, cu scopul de a le afla secretele, și cel puțin într-unul dintre cazuri a avut succes. Dar spre sfârșitul anului 1916, francezii au interceptat un mesaj cifrat al germanilor în care aceasta era pomenită ca „Agentul H 21”, fapt care i-a convins că ea devenise agent dublu. Armata franceză n-a pierdut timpul și a trimis-o pe Mata Hari la tribunal sub acuzația de spionaj și a condamnat-o la moarte, în urma unei înscenări de proces.

În zorii zilei de 15 octombrie 1917, Mata Hari a fost condusă în curtea interioară a închisorii pariziene de la Vincennes. Refuzând să fie legată la ochi, ea i-a privit în față pe cei 12 pușcași aliniați înaintea ei și le-a trimis o bezea cu puțin înainte ca rafala de gloanțe să-i curme viața. Acesta a fost sfârșitul celebrei Mata Hari, al cărei cadavru a fost oferit unei facultăți de medicină din Franța, pentru ca studenții să-și poată exersa talentul la disecție. În anul 2000, capul ei mumificat a fost furat din Muzeul de Anatomie de la Paris.