miercuri, noiembrie 30, 2022
AcasăIstoria modernaMâncarea preferată a celebrei regine franceze Caterina de Medici conţinea... testicule de...

Mâncarea preferată a celebrei regine franceze Caterina de Medici conţinea… testicule de cocoş!

Mâncarea preferată a celebrei regine franceze Caterina de Medici conţinea… testicule de cocoş!

Caterina de Medici(s) a fost o celebră regină franceză din secolul al XVI-lea (născută în Florenţa, din cunoscuta familie florentină Medici), soţia regelui francez Henric al II-lea. După ce s-a căsătorit la vârstă fragedă (la 14 ani), timp de 10 ani n-a reuşit să nască niciun moştenitor pentru Curtea Franţei. Astfel, Caterina risca să fie trimisă acasă sau să ia drumul mănăstirii.

Caterina însă a făcut totul: i-a consultat pe astrologii săi fideli aduși din Florența, a băut, fără să răsufle, băuturi și decocturi pe bază de iarbă și… urină de măgăriță gravidă, preparate de către alchimiști (într-atât încât curtezanii spuneau că regina mirosea îngrozitor a sulf!). Totul părea inutil…

La un moment dat însă, loialii bucătari florentini, care au urmat-o pe Caterina pe pământ străin, au impus în meniul cuplului regal mai multe feluri de mâncare, considerate de ei foarte stimulante afrodiziace. Astfel, cei doi soți au mâncat multă anghinare și măruntaie de pui. Cu aceste cure naturale și domestice și cu evoluțiile acrobatice erotice din așternuturi, prescrise de doctorul Fernel, medicul Curții, chiar și după 10 ani, Caterina a dat dovadă că este în regulă, și a adus pe lume 9 copii.

Mâncarea preferată a reginei era următoarea. În primul rând, ingredientele: 500 g de ficăței și testicule de cocoș, o ceapă tocată mărunt, câteva frunze de salvie, 50 g de unt, 2 linguri de ulei de măsline, 2 gălbenușuri de ou, sucul de la 1/2 de lămâie, făină cât pentru a trece bucățile prin ea, sare, piper și supă de pui.

Ceapa se căleşte în ulei și unt fără a o rumeni, se tăie în bucăți mari ficățeii și testiculele și, după ce au fost trecuţi prin făină, sunt adăugați peste ceapă, cu frunzele de salvie, sarea și piperul. Se fierbe la foc potrivit, adăugând puțină supă. După 10 minute de fierbere, se ia tigaia de pe foc și se amestecă bine, adăugând gălbenușurile de ou bătute deoparte cu sucul de lămâie. Totul se lasă să se odihnească 2 minute și se serveşte cu felii de pâine de casă prăjită.