duminică, august 7, 2022

Marele scriitor Tudor Arghezi a fost internat în lagărul de concentrare de la Târgu Jiu… şi nu de către comunişti!

Urmariti pagina oficiala Secretele Istoriei: facebook.com/secreteleistorieibylovendal

Tudor Arghezi (1880 – 1967) a fost un celebru scriitor român, unul dintre autorii cei mai contestați din întreaga literatură română. A scris, între altele, teatru, proză, pamflete, precum și literatură pentru copii.

În 1943, în plin război mondial, atunci când România se afla în conflict alături de Germania nazistă, Arghezi a scris două articole tăioase: „Voinicul”, publicat în 29 mai 1943 și „Baroane” – un pamflet usturător la adresa ambasadorului german Manfred von Killinger, publicat la 1 octombrie 1943 în rubrica „Bilete de Papagal” din ziarul „Informația Zilei”. Referitor la primul articol, Arghezi a și recunoscut în cercul prietenilor săi că „pentru articolul acesta pot să ajung în lagăr”.

Tudor Arghezi a intrat în atenția S.S.I. (Serviciul Special de Informaţii) încă din primăvara anului 1943. În privința articolului „Baroane” există două note ale Grupei Politice din cadrul Secției a-II-a Contrainformații a S.S.I. De exemplu, o notă din 12-10-1943 consemna faptul că „se vorbește că Arghezi, ziaristul care a scris articolul Baroane în ziarul «Informația» ar fi primit de la persoane sus-puse suma de 300 000 lei și promisiunea că la internarea în lagăr va fi foarte bine tratat și altă pedeapsă nu o să aibă pentru acest articol”.

Printr-un ordin din 30 septembrie 1943, semnat de ministrul subsecretar de stat, general de Corp de Armată, C.Z. Vasiliu și de Directorul Ordinii Publice, lt. col. magistrat Al. Mădârjac, către Prefectura Poliției Capitalei, Tudor Arghezi, în calitatea sa de colaborator al ziarului „Informația”, a fost ridicat de Serviciul Poliției de Siguranță al Prefecturii Poliției Capitalei și înaintat pentru internare în lagărul Târgu Jiu, pentru faptul că se făcuse vinovat de publicarea prin presă a unor articole care atingeau morala publică. De asemenea, Serviciul Cenzurii Presei interzicea apariția ziarului „Informația”, fapt comunicat Serviciului Poliției de Siguranță al Prefecturii Poliției Capitalei prin adresa nr. 173540 din 30 septembrie 194359. La 3 octombrie 1943, Tudor Arghezi era internat în Lagărul de la Târgu Jiu. La scurt timp, prin ordinul M.A.I. nr. 215508 din 22 decembrie 1943, Arghezi era eliberat din același lagăr.

Cel care a semnat ordinul de internare a lui Arghezi în lagăr, generalul C.Z. Vasiliu, a fost judecat, degradat și condamnat la moarte de către Tribunalul Poporului pentru crime de război şi a fost executat prin împușcare la Penitenciarul Jilava la 1 iunie 1946.

Urmariti pagina oficiala Secretele Istoriei: facebook.com/secreteleistorieibylovendal

Related articles

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.