duminică, septembrie 25, 2022

Povestea din spatele fotografiei teribile „Craniul de pe tanc”, din cel de-al doilea război mondial

Urmariti pagina oficiala Secretele Istoriei: facebook.com/secreteleistorieibylovendal

În februarie 1943, revista americană „Life” a publicat o serie de fotografii din Guadalcanal (Insulele Solomon / Oceanul Pacific), în timpul celui de-al doilea război mondial. Una dintre acele imagini, realizată de un fotograf al revistei, în vârstă de 25 de ani, pe nume Ralph Morse, i-a cutremurat imediat pe milioanele de cititori ai revistei. Rămâne una dintre cele mai terifiante imagini apărute în timpul unui război. Poza lui Morse – capul unui soldat japonez tăiat în țeapă, aflat pe un tanc, arată barbaritatea necruțătoare a războiului.

Titlul care a însoțit fotografia lui Morse din numărul din 1 februarie 1943 al revistei „Life” spunea următoarele: „Craniul unui soldat japonez, care este sprijinit de trupele americane pe un tanc japonez ars. Focul a distrus restul cadavrului”.

În 2014, un reportaj realizat de revista „Times”, ni-l prezintă pe Morse (atunci un bătrânel de 96 de ani), care îşi aminteşte altfel povestea. Astfel, după ce a mers mai multe zile prin jungla luxuriantă, împreună cu soldaţii americani, fotograful a ajuns în faţa unei plaje:

„Pe plajă era un tanc cu un craniu pe el, chiar lângă turelă. Sergentul care conducea patrula se uită la el și spuse: „Băieți, acel craniu a fost pus acolo dintr-un anumit motiv și probabil că japonezii au obuze de mortar îndreptate chiar în acest loc”. O scenă dezgustătoare ca aceea va atrage mereu oamenii.

„Toată lumea să stea departe de acest loc”, a spus sergentul, apoi se întoarce spre mine: „Tu, du-te să-ți faci poza dacă trebuie, apoi pleacă repede.” Așa că m-am dus, mi-am făcut pozele și am fugit ca naiba de acolo”.

Un ultim punct demn de subliniat: Ralph Morse a fost norocos să fie în viață la sfârșitul anului 1942, când a făcut acea fotografie a craniului. Cu câteva luni înainte, se afla la bordul crucișatorului USS Vincennes, când acesta a fost scufundat de torpile japoneze în timpul bătăliei de la Insula Savo, nu departe de Guadalcanal.

Morse a rămas alături de „Life” în următorii 30 de ani, până în anul 1972.

Urmariti pagina oficiala Secretele Istoriei: facebook.com/secreteleistorieibylovendal

Related articles