Descriere ciudată a ţărilor române în anul 1780: Sibiul e la fel de măreţ ca Viena, din râul Dâmboviţa se culege aur, iar în Moldova se găsesc boii cei mai mari din Europa!

Distribuiti

Constantin Dapontes (1714 – 1784) a fost un om de cultură grec, care a locuit în Ţara Românească. Personaj erudit, cu înclinație către poezia retorică și filosofie, Dapontes a lăsat in urma sa o operă variată. A scris lucrări de istorie, viețile unor sfinți mai noi, martirizați de turci, dar și altele. Scrierile care interesează Țările Române sunt cu precădere „Efemeridele Dacice”, „Cronicul evenimentelor dintre 1648 -1704”, „Descrierea Valahiei” şi „Descrierea geografică a Daciei” (scrisă în jurul anului 1780).

Citez din cea mai interesantă lucrare – „Descrierea geografică a Daciei”:

* Dacia cuprinde trei voievodate. Mai întâi Transilvania (se numește și Ardeal), apoi Țara Românească și, în cele din urmă, Bogdania sau și Moldova. Toate acestea fiind învecinate cu Ungaria, își au un singur nume, cel de Dacia.

* Transilvania se mai numește și Eptapolis, pentru cele șapte orașe mai însemnate din cuprinsul ei. Cel mai însemnat dintre orașe are un climat nesănătos, de aceea și locuitorii săi suferă de reumatism mai ales şi de dureri de mâini – se cheamă Sibiu. Este reședința generalului și a mitropolitului, pentru că este un oraș mare; de aceea, se și întrece în măreție cu Viena, scaunul împăratului nemților.

* Mai este și un alt oraș, dar și acesta nesănătos: aici sunt surzi, mulți cu simțuri ciuntite și suferă de tuse. Mai este și altul, care a fost reședința marelui Decebal, regele dacilor. Este și Brașovul lângă hotarul Țării Românești, oraș destul de mare și acesta, dar și din cele mai însemnate.

* Țara Românească (…) este o țară cu climat foarte sănătos, țară de dorit, foarte întinsă și potrivită pentru afaceri. Bucureștiul ei, cel vestit și frumos, este scaunul domnitorilor; pe la mijlocul brațului său trece Dâmbovița. (…) Dâmbovița este un râu auriu, pentru că produce aur, pe care țiganii îl culeg și-l dau la domnie.

* Moldova este al doilea scaun al românilor, loc foarte sănătos, mai mult chiar și decât al Țării Românești, loc foarte roditor, dar nu ca al Țării Românești; merele și boii sunt mai frumoși în Moldova, boii mari, așa cum nu se află în Țara Românească și în nicio altă provincie a Europei, de aceea se cumpără mulți în Ungaria și în Polonia. Are și mănăstiri, dar nu ca ale Țării Românești; posedă și o icoană făcătoare de minuni a Născătoarei la Iași, într-o mănăstire pe care o numesc Golia.

Lasă un răspuns