vineri, august 12, 2022

Enigmaticele tăbliţe de la Tărtăria, din judeţul Alba: au 8.000 de ani vechime şi par a fi scrise în limba sumeriană! Ce caută la noi în ţară!?

Urmariti pagina oficiala Secretele Istoriei: facebook.com/secreteleistorieibylovendal

În anul 1961, Nicolae Vlasa descoperă, în satul Tărtăria (jud. Alba), trei tăblițe de lut ars (teracotă), într-o groapă de sacrificiu. Se apreciază că ele au fost create între mileniile VII-VI î.Hr., deci acum 7.000 – 8.000 de ani.

Plăcuțele sunt din lut ars, de dimensiuni mici: două plăcuțe rectangulare având desenate pe ele reprezentări animale și vegetale, iar a treia, rotundă, prezintă gravată pe ea o scriere grafică. Această scriere se aseamănă cu cea sumeriană, de aceea s-au făcut încercări pentru descifrarea lor. Sumerologul rus V. Titov afirmă că textul înscris pe cea de-a treia plăcuță se traduce aproximativ astfel: „În cea de-a 14-a domnie pentru buzele (gura) zeului Sane cel mai vârstnic după ritual (este sau a fost) ars”.

Titov susține caracterul unui rit antropofagie de sacrificiu, rolul tăblițelor fiind unul totemic. Numele zeului Sane, zeu tartaric, în cinstea căruia se face sacrificiul, se consideră sinonim cu zeul sumerian Usmu.

Altă interpretare este făcută de către Janos Harmatta, un reputat arheolog, care consideră că cele trei plăcuțe sunt niște simple documente contabile ale unui negustor.

Un alt specialist, Boris Perlov, încearcă descifrarea textelor de pe plăcuțe, plecând de la interpretările făcute de Nicolae Vlassa și similitudinea existentă cu alte plăcuţe şi ajunge la următoarele concluzii:

– pe prima tăbliță dreptunghiulară e însemnată întruchiparea simbolică a doi țapi; între dânșii e așezat un spic.

– a doua tăbliță e împărțită, prin linii orizontale și verticale, în sectoare nu prea mari. în fiecare sector sunt zgâriate diferite imagini simbolice; acestea ar putea fi totemuri.

– pe a treia tăbliță rotundă sunt înscrise următoarele: „NUM, KA, SA, UGULA, PI, IDIM, KARA, I”.

În inscripția de la Tărtăria este pomenit zeul Sane, ba mai mult, numele zeului este reprezentat ca la sumerieni. Judecând după toate acestea, tăblița conține informații asupra ritualului uciderii și arderii unui sacerdot, care și-a săvârșit tdujba într-un termen al conducerii sale. Aşadar, cine au fost locuitorii străvechi ai Tărtărlei, care scriau în sumeriană, în mileniul V î.Hr., când despre Sumer încă nu se pomenește?

Urmariti pagina oficiala Secretele Istoriei: facebook.com/secreteleistorieibylovendal

Related articles

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.