miercuri, noiembrie 30, 2022
AcasăIstoria Antichitatii si Evului MediuIvan cel Groaznic al Rusiei, "prinţul Satanei": "Am ajuns pe tron la...

Ivan cel Groaznic al Rusiei, „prinţul Satanei”: „Am ajuns pe tron la porunca lui Dumnezeu”

Ivan cel Groaznic al Rusiei, „prinţul Satanei”: „Am ajuns pe tron la porunca lui Dumnezeu”

Ivan cel Groaznic – poate cel mai dur conducător rus – s-a născut în apropiere de Moscova, pe 25 august 1530. A devenit prinț al Moscovei la moartea tatălui său, 3 ani mai târziu. A început să-și asume un rol activ în administrarea chestiunilor de stat la 13 ani.

Una dintre primele sale fapte a fost să-l captureze pe cel mai detestat dintre boieri, prințul Andrei Șuiski, care și-a aflat moartea sfâșiat de o haită de copoi. În 1547, când avea 17 ani, Ivan a fost proclamat primul țar al tuturor Rusiilor. A centralizat decisiv țara și a făcut primii pași pentru transformarea acesteia dintr-o grupare de triburi asiatice într-o națiune europeană, o sarcină care avea să fie dusă la bun sfârșit de către Petru cel Mare.

Rusia s-a aflat în război aproape permanent, pe toată durata domniei lui Ivan, luptând împotriva tătarilor, polonezilor şi suedezilor. Cu timpul, Ivan a devenit din ce în ce mai tiranic. La vârsta de 30 de ani, se bucura de o putere personală neîngrădită, instituind o domnie a terorii în rândurile nobilimii ruse și justificându-și despotismul prin cuvintele: „Am ajuns pe tron la porunca lui Dumnezeu”.

Predispus la accese de furie dezlănțuită, Ivan vedea peste tot comploturi. Răspunsul lui era tortura și moartea, iar printre modurile de execuție se numărau eviscerarea, arderea pe rug, tragerea în țeapă, înecarea și îngroparea de viu – pedepse pe care adeseori le supraveghea personal. Se spune că unele dintre victime erau aruncate ca hrană pentru urși.

El considera tortura o armă de stat potrivită și, la un moment dat, l-a torturat și l-a ars de viu pe medicul său personal doar pentru că l-a bănuit de trădare. Disprețul inuman al lui Ivan față de ceilalți s-a manifestat și în cazul finalizării Catedralei Sf. Vasile din Moscova. Atât de subjugat a fost de frumusețea ei încât a poruncit să li se scoată ochii arhitecților care o concepuseră, ca să se asigure că niciodată nu va mai fi construită o clădire la fel de frumoasă.

Unul dintre cele mai sângeroase crime ale lui Ivan a fost masacrarea locuitorilor din Novgorod, pe care îi bănuia că ar pregăti o răscoală. Fără să aștepte vreo confirmare a acuzației, a năvălit în oraș în fruntea armatei și a măcelărit 60.000 de bărbați, femei și copii. Ivan l-a omorât şi pe propriul fiu, căci după ce acesta a început o dispută cu tatăl lui, ţarul s-a înfuriat atât de tare încât l-a bătut cu un baston cu vârful de fier până l-a omorât.

În ultimele lui zile, corpul lui Ivan se umflase peste măsură, fiind chinuit de dureri. Moartea lui Ivan a fost atribuită fie dizenteriei, fie sifilisului ori altor boli. La peste 4 secole de la moartea sa, mormântul i-a fost deschis pentru a se face niște teste asupra trupului său mumificat. Cadavrul conținea niveluri toxice de arsenic și mercur, fapt ce sugera că, într-adevăr, primul țar al Rusiei murise otrăvit.