Un simbol şocant într-o monedă valahă din secolul al XVI-lea: conul de pin. Ce semnificaţii ascunse are?

Distribuiti

Alexandru II Mircea Vodă a fost un domnitor al Ţării Româneşti mai puţin cunoscut, care a domnit între anii 1568 şi 1577. El a fost înmormântat la Biserica Radu Vodă din Bucureşti, însă piatra de mormânt nu i se mai păstrează. Străbunicul său a fost celebrul Vlad Ţepeş.

În Revista culturală „Bobul de grâu” din decembrie 1933, ni se prezintă o monedă de aur, pe care o vedeţi în imaginile din acest articol, de pe timpul domnitorului Alexandru II Mircea Vodă. Ce-i interesant la această monedă este prezenţa simbolului „conului de pin” – un lucru şocant pentru o monedă valahă din secolului al XVI-lea. De ce-a fost inserat acest simbol ezoteric acolo şi cu ce scop?

De-a lungul istoriei umane înregistrate, conurile de pin au fost un simbol al iluminării umane, al învierii, al vieții eterne și al regenerării. Coniferele sunt unele dintre cele mai vechi forme de viață vegetală de pe pământ. Cercetătorii au descoperit urme de conifere care datează de acum 300 de milioane de ani, în timp ce urmele de pini pot fi datate cu 153 de milioane de ani în urmă.

Această geometrie sacră uimitoare a fost recunoscută și venerată de culturile antice. Zeul mexican „Chicomecoatl” este uneori înfățișat cu o ofrandă de conuri de pin într-o mână și un copac veșnic verde în cealaltă. Zeitățile hinduse sunt adesea descrise ținând un con de pin în mâna întinsă. Toiagul egiptean al lui Osiris (1224 î.Hr.) înfățișează doi șerpi în spirală care se ridică pentru a se întâlni către un con de pin. Și sculpturile din palatul asirian antic (713-716 î.Hr.) înfățișează oameni înaripați ținând conuri de pin. Toate aceste reprezentări par să folosească conul de pin ca simbol al conștiinței spirituale și al iluminarii, trezirii sau nemuririi.

Pentru celți, conurile de pin reprezentau regenerarea și erau folosite ca farmec de fertilitate (le puneau noaptea sub perne). Iar vechii romani asociau conurile de pin cu zeița iubirii, Venus.

Vorbind despre Roma, Biserica Catolică folosește conul de pin și în iconografia sa. Există un con de pin sculptat în toiagul sfânt pe care Papa îl poartă în timpul ceremoniilor religioase. Și să nu uităm şi de statuia uriașă din conuri de pin din bronz, care se află la Vatican, în Roma.

Lasă un răspuns