duminică, august 7, 2022

Cum era lăudat sultanul din Darfur: „Iată bivolul! Fiul bivolului! Taurul taurilor! Elefantul cu forţă neîntrecută!”

Urmariti pagina oficiala Secretele Istoriei: facebook.com/secreteleistorieibylovendal

Darfur este o regiune din Sudan; el a fost un sultanat independent pentru câteva sute de ani, fiind apoi incorporat în Sudan de către forțele anglo-egiptene.

La sfârşitul secolului al XVIII-lea, un călător englez pe nume W. G. Brown, face o vizită în Darfur, pentru a se întâlni cu sultanul acestui teritoriu, având nevoie de o autorizaţie. Brown povesteşte această întâlnire:

„L-am găsit pe monarh (Abd-el-Raşman) pe un tron, şi sub un baldachin foarte înalt, împodobit cu felurite stofe de Siria şi de India, care fluturau de-a valma. Locul tronului era acoperit cu mici covoraşe turceşti. Melekii (ofiţerii palatului) stăteau la dreapta şi la stânga, dar la oarecare distanţă de tron. Înapoia lor, se afla un şir de ostaşi ale căror fesuri erau împodobite în partea din faţă cu câte o plăcuţă de aramă şi o pană de struţ negru. Armele acestor ostaşi erau lancea, pe care o ţineau în mâna dreaptă, şi scutul din piele de hipopotam, care le acoperea braţul stâng. Drept veşminte, ostaşii aveau doar o cămaşă de bumbac, ţesută în ţară.

Înapoia tronului se vedeau 14 sau 15 eunuci înveşmântaţi în stofe bogate de diferite soiuri şi ale căror culori nu erau deloc armonioase. Numărul solicitatorilor şi al spectatorilor care ocupau locul din faţa tronului se ridica la peste 1500.

Un lăudător cu leafă stătea în picioare, la stânga sultanului, şi striga necontenit, cât îl ţinea gura: „- Iată bivolul! Fiul bivolului! Taurul taurilor! Elefantul cu forţă neîntrecută! Puternicul sultan Abd-el-Raşman-el-Raşid! Dumnezeu să-ţi ocrotească viaţa, o stăpâne! Dumnezeu să-ţi ajute şi să-ţi dea numai biruinţe!”

Urmariti pagina oficiala Secretele Istoriei: facebook.com/secreteleistorieibylovendal

Related articles

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.