duminică, august 7, 2022

Moartea groaznică a odiosului papă Alexandru al VI-lea… a fost înmormântat ca un câine!

Urmariti pagina oficiala Secretele Istoriei: facebook.com/secreteleistorieibylovendal

Unul dintre cei mai odioşi papi pe care Biserica Catolică i-a avut a fost Alexandru al VI-lea, pe numele adevărat Rodrigo Borgia (din celebra familie Borgia), papă timp de 11 ani, între 1492 şi 1503. Multe lucruri rele a făcut acest papă, care se pare că ar fi întreţinut relaţii intime chiar şi cu propria fiică, Lucrezia Borgia.

În tinereţe, viitorul papă lovise mulţi oameni în Spania, cu spada sau cu pumnalul, ca un bătăuş oarecare. Ajuns cardinal, sub cinci papi s-a prefăcut bun şi milos, dar înşela pe toată lumea. Apărea obosit şi lumea credea că din cauza posturilor şi canoanelor, dar de fapt el era încovoiat de orgii. A ajuns papă, plătind foarte mulţi bani. S-a aflat în spatele morţii multor cardinali, a semănat moartea în familiile romane, pentru a le moşteni sau a le răpi averile. A născut cel puțin 12 copii, având o mulţime de amante. A făcut atât de multe grozăvii încât mi-ar lua prea mult pentru a le scrie într-un singur articol.

Despre moartea sa, ne vorbeşte un martor ocular al vremurilor sale, maestrul papal de ceremonii, Johann Burchard. Iată câteva fragmente din jurnalul maestrului despre moartea papei Alexandru al VI-lea, eveniment care a avut loc în august 1503. Papa se pare că a fost otrăvit:

* Sâmbătă dimineața, 12 august, papa s-a simțit rău și, pe la ora 3 după-amiaza, a devenit febril. Trei zile mai târziu i-au fost luate paisprezece uncii de sânge și a apărut febra terțiară. Pe 17 august s-au dat niște medicamente, dar starea lui s-a înrăutățit și, pe la ora 6 a doua zi dimineața, și-a făcut mărturisirea lui Don Pietro Gamboa, Episcopul Carinolei, care a oficiat apoi Liturghia în prezența Sfinției Sale.

Pe 18 august 1503, papa şi-a dat duhul. Maestrul Buchard scrie mai departe în jurnalul său:

* L-am aşezat pe papă în Capela Sixtină, unde au venit monahii oraşului, clerul Sfântului Petru şi canoanele purtătoare de cruce. Acestea au purtat trupul din capelă direct în mijlocul bazilicii.

* (…) Între timp, trupul papei rămase multă vreme, după cum am descris, între balustradele altarului mare. În acea perioadă, cele patru lumânări de ceară de lângă el au ars imediat, iar tenul mortului a devenit din ce în ce mai urât și mai negru. Deja la ora 4, în acea după-amiază, când am văzut cadavrul, din nou, fața lui se schimbase în culoarea dudului sau a pânzei cele mai negre și era acoperit de pete albastre-negrii. Nasul era umflat, gura era încleştată, iar buzele păreau să umple totul. Aspectul feței era atunci mult mai înfiorător decât orice a fost văzut vreodată.

Mai târziu, după ora 5, trupul a fost dus la Capela Santa Maria della Febbre și așezat în sicriul său, lângă perete, într-un colț de lângă altar. Șase muncitori sau hamali, făcând glume blasfematorii la adresa papei sau în disprețul cadavrului său, împreună cu doi maeștri dulgheri, au îndeplinit această sarcină. Tâmplarii făcuseră sicriul prea îngust și scurt, așa că i-au pus mitra papei lângă el, i-au rostogolit trupul într-un covor vechi și l-au bătut și l-au împins în sicriu cu pumnii. Nimeni nu i-au îngrijit trupul”.

Parcă a fost îngropat asemenea unui câine! Urâtă moarte şi înmormântare a avut acest papă…

Urmariti pagina oficiala Secretele Istoriei: facebook.com/secreteleistorieibylovendal

Related articles

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.