vineri, august 12, 2022

Extraordinarele aventuri ale lui Francis Drake, piratul care a fost coşmarul Spaniei

Urmariti pagina oficiala Secretele Istoriei: facebook.com/secreteleistorieibylovendal

Unul dintre cei mai mari piraţi ai lumii a fost, cu siguranţă, Francis Drake. Acest englez s-a născut în 1540, într-o cocioabă nenorocită din Tavistock (Devonshire). Tatăl său, Edmund Drake, era preot. L-a lăsat pe fiul să îmbrăţişeze cariera de marinar, pentru care băiatul părea să aibă o adevărată patimă. Tânărul Francis Drake servi ca mus pe bordul unei nave de cabotaj care făcea legătura cu Olanda. Muncitor, activ, dârz, Drake dobândi curând cunoştinţele teoretice necesare conducerii unei nave.

După ce realiză câteva economii, sporite prin vânzarea unei ambarcaţii pe care i-o lăsase moştenire primul său patron, Drake făcu câteva călătorii mai lungi, vizită Golful Biscaya, Golful Guineei şi-şi cheltui toţi banii ca să-şi procure marfa pe care trebuia s-o vândă în Indiile Occidentale. Dar nici nu apucă să ajungă la destinaţie, când nava şi marfa îi fură confiscate de spanioli. Tânărul jură atunci să se răzbune pentru nedreptatea îndurată şi-şi ţinu cuvântul.

În 1567, adică după 2 ani de la această întâmplare, o mică flotă de 6 nave de război, dintre care cel mai mare avea 700 de tone, plecă din Plymouth, cu aprobarea reginei, să facă o expediţie pe coastele Mexicului. Drake comanda o navă de 50 de tone. Mai întâi fură capturaţi câteva sute de negri la Capul Verde, ca o repetiţie generală pentru ceea ce avea să se petreacă în Mexic. Apoi, englezii asediară Mina, de unde mai răpiră nişte negri pentru a-i vinde în Antile. Se întorsese acasă, cu multă greutate, în ianuarie 1569.

Drake făcu apoi două expediţii în Indiile Occidentale, ca să studieze locurile. Când socoti că posedă cunoştinţele necesare, armă pe cheltuiala lui două nave: Swan, de 25 de tone, sub comanda fratelui său John, şi Paşa din Plymouth, de 75 de tone. Cele două nave de război aveau un echipaj compus din 73 de lupi de mare, pe care se putea pune bază. Din iulie 1572 până în august 1573, Drake făcu o croazieră fructuoasă pe coastele Golfului Darien, atacă oraşele Vera Cruz şi Nombre de Dios, adunând o pradă considerabilă.

Drake, al cărui nume începuse să devină cunoscut, izbuti să fie prezentat reginei Elisabeta, căreia îi expuse planul de a merge să pustiiască ţărmul apusean al Americii de Sud, trecând prin Strâmtoarea Magellan. El obţinu, odată cu titlul de amiral, o flotă compusă din 5 nave de război, în care fură ambarcaţi 160 de marinari de elită. Cu această flotilă, Drake plecă din Plymouth pe 15 noiembrie 1577, captură o pradă nu prea însemnată înainte de a ajunge la Insulele Capului Verde, unde îşi reîmprospătă proviziile, şi apoi navigă 56 de zile ca să traverseze Atlanticul şi să ajungă pe coasta Braziliei.

După mai multe aventuri, Drake îşi începu uimitoarea sa navigaţie pe coasta Oceanului Pacific din America de Sud. În portul Valparaiso, englezii puseră mâna pe o corabie bogat încărcată cu vinuri de Chile şi cu lingouri de aur preţuite la 37000 de ducaţi; apoi jefuiră oraşul, părăsit în grabă de locuitori. La Arica, englezii jefuiră 3 mici ambarcaţii şi găsiră într-una din ele 57 de bare de argint, preţuite la 50160 de livre. În portul Lima, unde se aflau ancorate 12 nave, prada fu deosebit de mare.

Dar, cel mai mult îl bucură pe Drake vestea că un galion, numit „Cagafuego”, cu o încărcătură bogată, se îndrepta spre Paraca. Amiralul se năpusti imediat în urmărirea lui şi nu-i fu greu să pună mâna pe el, acolo găsind 80 de livre de aur. După alte câteva capturi mai mult sau mai puţin bogate, făcute pe coastele Perului, Drake, aflând că o mare flotă spaniolă se pregătea să pornească împotriva lui, socoti că ar fi timpul să se reîntoarcă în Anglia. Ajunse acolo în noiembrie 1580, după ce ocoli Pământul, prin Oceanul Pacific, Oceanul Indian şi apoi Oceanul Atlantic.

Primirea pe care o avu în Anglia fu mai întâi extrem de rece. Jefuirea oraşelor şi a navelor spaniole, cât timp cele două ţări se aflau în plină pace, îl făceau pe drept cuvânt să fie socotit de către o parte a societăţii drept un pirat care calcă în picioare drepturile oamenilor. Regina însăşi, reţinută de necesităţi diplomatice, se prefăcu timp de 5 luni că n-a aflat de reîntoarcerea lui.

Dar, după acest răgaz, fie că împrejurările se schimbaseră, fie că nu mai voia să-l ţină la distanţă, regina veni la Deptford, unde se afla ancorată nava lui Drake, se urcă la bord şi-i conferi navigatorului titlul de cavaler. Încărcat de onoruri, învestit cu comandamente importante, Drake muri în larg,la 28 aprilie 1596, pe când pornise într-o expediţie împotriva spaniolilor.

Urmariti pagina oficiala Secretele Istoriei: facebook.com/secreteleistorieibylovendal

Related articles

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.