luni, septembrie 26, 2022

Incredibilul ţar rus Petru cel Mare: era îngrozit de gândaci, era extrem de zgârcit, dar şi mare beţivan…

Urmariti pagina oficiala Secretele Istoriei: facebook.com/secreteleistorieibylovendal

Ţarul Petru cel Mare al Rusiei, din familia Romanovilor, a vizitat Franţa în 1717, unde a stat 2 luni (între aprilie şi iunie). Atunci când la Curtea lui Ludovic al XV-lea a fost anunțată vizita lui Petru Romanov, nobilimea a început să se pună în mișcare pentru a primi într-un mod cât mai demn un asemenea personaj.

Când Petru a ajuns în saloanele în care străluceau lumini și doamne frumoase gătite de sărbătoare, în primul rând a început să stingă lumânările care străluceau pe etajerele șemineurilor, pe console și pe mese, invitându-i pe nobilii prezenți să nu facă risipă. Apoi, după prezentările oficiale și după conveniențele de rigoare, s-a trecut la mesele pregătite festiv, unde, pe șervețelele de in foarte fine, tronau capodoperele gastronomiei regale: pateuri de ficat de gâscă, fazani, prăjitură cu trufe, budinci, torturi și fructe exotice.

Însă, ţarul şi-a lăsat oaspeții stupefiați și confuzi, strâmbând din nas la toate aceste mâncăruri; el a cerut pâine și napi, pe care le-a devorat fără să se așeze măcar la masă! Mai marii Franței l-au privit înlemniți întrebându-se cine era oare în realitate acest personaj…

Despre ţarul Petru se știa ca se urcase pe tron la 17 ani, că scria cu greutate, dar împușca cu o incredibilă precizie, că ura muzica, dar iubea plantele, că era crud cu oamenii, dar blând cu animalele, că nu avea teamă de nimeni și de nimic, dar era îngrozit de gândaci!

Umbla zvonul că ţarul rus era extrem de zgârcit, astfel încât, după fiecare masă, obișnuia să măsoare cu compasul resturile din brânza sa și că însemna atent pe un carnețel, lățimea, lungimea și grosimea – de teamă că, în bucătărie, bucătarii le-ar fi mâncat pe ascuns…

Ţarul Rusiei mai era şi un mare beţivan: ducele de Saint Simon, care îl cunoscuse, a scris următoarele: „Ceea ce el mânca și bea la cele două mese obișnuite este de neconceput, fără să ținem cont de faptul că îngurgita bere, limonadă și alte băuturi între mese (…) o sticlă sau două de bere, aceeași cantitate de vin, ba uneori chiar mai mult, lichior, rachiu la sfârșitul mesei”.

Urmariti pagina oficiala Secretele Istoriei: facebook.com/secreteleistorieibylovendal

Related articles